Haber

Konya’da deprem sonrası 12 metre derinliğinde obruk oluştu: Obruk nedir ve neden oluşur?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından yurdun birçok yerinde zaman zaman sarsıntılar meydana geliyor. Afet bölgesi ilan edilen yerlerin dışında Konya, Sivas gibi farklı illerde de küçük depremler yaşanıyor. Konya’da son depremin ardından iki fay hattının ortasında düden oluşumu gözlendi. İç Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yıl boyunca düdenler görülmektedir. Vatandaşlar ise obrukların neden ve nasıl oluştuğunu merak ediyor. Peki düden (çukur) nedir? Bir düden neden oluşur?

Geçen hafta Kahramanmaraş’ta art arda iki deprem meydana geldi. Bu sarsıntılardan kısa bir süre sonra Hatay’da 6,9 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi.

Sadece afet bölgesi ilan edilen 11 ilde değil, çeşitli bölgelerde irili ufaklı depremler yaşanıyor. Artçı sarsıntılara ek olarak geçtiğimiz günlerde Konya’da bir deprem meydana geldi.

Merkez üssü Konya Ereğli’de akşam saatlerinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Depremin ardından iki fay hattı arasında 37 cm çapında bir çukur oluştu. Hem sarsıntıyı hisseden hem de düdenleri gören vatandaşlar arasında deprem paniği yaşandı.

düden nedir?

Orta Anadolu’nun tamamında görülen düden oluşumları karstik yer şekillerinden biridir. Çukurlar, kireçtaşı gibi kayaların yer altında erimesinden çeşitli sebeplerle tabanın çökmesi ve oyukların oluşması sonucu oluşur.

Obruklar nasıl oluşur?

Karbonik asit, karbondioksit ve yeraltı sularının etkileşimi sonucu oluşur. Karbonik asit zamanla kalker bol olan toprakları çözer ve mağaralar oluşturur. Ancak kısa bir süre sonra mağaranın üzerindeki toprak çökerek derin çukur benzeri düdenler oluşturur.

Son araştırmalara göre; 2022 yılı itibariyle Konya’da en az 2240 düden oluşumu tespit edildi.

Uzmanlar, obruk oluşumundaki artışı, suyun kontrolsüz bir şekilde kullanılması nedeniyle son zamanlarda böyle bir artışa bağlıyor.

Ayrıca uzmanlar, obruk oluşumlarının birçok faktörden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Vatandaşlar, düdenlerin depremle bir ilgisi olup olmadığını merak ediyor.

Heyelanlar, sıvılaşma, heyelanlar ve çökmeler nedeniyle düdenler oluşabilir. Yerkabuğundaki kaymanın bir sonucu olarak, bir sarsıntı olduğunda yer çöker ve bir düden oluşabilir. Ayrıca deprem sonrası gelişen heyelanlar obruk oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Depremden sonra bazı binalar ve yapılar yıkılır. Bu çökmeler obrukların oluşmasına yol açabileceği gibi, sallama sırasında tabanda artan su basıncı da toprağı rahatlatıp çukur oluşturabilir.

kagithaneajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu