BM Raporuna Göre 48 Ülkede Acil Gıda Yardımı İhtiyacı Arttı
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın Küresel Gıda Krizleri Raporu’nun yıl ortası güncellemesine göre, 48 ülkede acil gıda yardımına ihtiyaç duyan bireylerin sayısı geçen yıla göre yüzde 10 arttı.
Merkezi Roma’da bulunan BM kuruluşlarından WFP, Gıda Krizleri Küresel Raporu’nun yıl ortası güncellemesini paylaştı.
Rapora göre 48 ülkede acil gıda yardımına ihtiyaç duyan kişi sayısı geçen yıla göre yüzde 10 arttı.
2022 yılından bu yana yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının 48 ülkede 21,6 milyon artarak toplam 238 milyona ulaştığı belirtildi.
Bunun nedeni, Bangladeş, Angola, Gana, Pakistan ve Nijerya da dahil olmak üzere birçok ülkede halihazırda savunmasız olan nüfus arasında analiz kapsamındaki yüzde 16’lık artışın yanı sıra başka yerlerdeki kalıcı veya artan çatışma, güvensizlik, aşırı hava koşulları ve ekonomik şoklardır. ifade edildi.
Aralarında Sudan, Somali ve Burundi’nin de bulunduğu 9 ülkede 2022’den bu yana durumun kötüleştiği kaydedildi.
Raporda, bazı ülkelerde iyileşmeler kaydedilmesine rağmen uzun vadeli gıda krizleri ve yeni şoklar nedeniyle ciddi akut gıda güvensizliğinin 2023 yılında da devam edeceği belirtildi.
İyileşme görülen ülkeler arasında Sri Lanka, Nijer ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin de olduğu ancak Nijer’de yaşanan son gelişmelerin bu durumu tersine çevirebileceği belirtildi.
Raporda veri elde edilememesinin de endişe kaynağı olduğu, 25 ülke veya bölgeden veri elde edilemediği belirtildi.
Raporda ayrıca acil gıda yardımına ihtiyaç duyan insanların neredeyse yüzde 70’inin gıda krizinin ilk 10 bölgesinde olduğu ortaya çıktı.