Yaşam

Antik Roma’da Daha Güzel Olacak Tuhaf Ritüeller

Antik Romalılar, kendine özgü hoşluk ritüelleriyle tanınırlardı. Romalı erkekler ve kadınlar, gençliklerini ve güzelliklerini korumak için büyük çaba sarf ettiler. Kurşunlu makyajlardan kan banyolarına… Bu hoşa giden ritüelleri sizler için bir liste haline getirdik. Buyrun…?

1. Antik Roma’nın en ünlü nezaket ritüellerinden biri kurşun bazlı makyaj uygulamasıydı. Romalı hanımlar yüzlerine kurşun bazlı beyaz bir macun sürerlerdi. Kurşun, Roma toplumunda çok istenen soluk ve kusursuz bir cilt yaratmaya yardımcı oldu.

Kurşun bazlı makyajın kullanımı birçok risk içeriyordu. Kurşun zehirlenmesi, cilt tahrişi ve hatta ölüm dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarına neden oldu. Bilinen tehlikelere rağmen, kurşun bazlı makyaj kullanımı yaygındı ve bir hanımefendinin zevkinin gerekli bir parçası olarak görülüyordu.

2. Antik Roma’da uygulanan bir başka tuhaf hoşluk ritüeli de kan banyosuydu. Romalı kadınlar, gençliğini ve güzelliğini korumak için koyun ve keçi gibi hayvanların kanıyla yıkanırdı.

Kanın cildi canlandırmaya ve genç görünümünü korumaya yardımcı olduğuna inanıyorlardı. Bu uygulamanın aynı zamanda bir tür dini arınma olduğu düşünülüyordu ve Mithras kültüyle ilgiliydi.

3. Epilasyon, Antik Roma’da da değerli bir hoşluk ritüeliydi. Romalı kadınlar, güçlü kimyasal karışımlardan yapılmış tüy dökücü kremler veya cımbız, jilet gibi aletler kullanarak yüzlerinden ve vücutlarından tüyleri aldılar.

Erkeklerin de yüzlerinden ve vücutlarından tüyleri aldıkları bilinmektedir. Bu uygulama sadece estetikle ilgili değildi. Bir zamanlar sadece üst sınıfın tüysüz bedenleri onu savunmaya gücü yettiğinden, bu bir zenginlik işaretiydi.

4. Antik Roma’da parfümler ve güzel kokular hoşluk duygusunun değerli bir parçasıydı. Romalı hanımlar, hoşluklarını artırmak ve potansiyel talipleri cezbetmek için çeşitli parfümler ve kokular kullandılar.

Bu parfümler çiçekler, şifalı bitkiler ve baharatlar gibi çeşitli malzemelerden yapılırdı ve genellikle banyo ve epilasyon gibi diğer hoşgörü ritüelleriyle birlikte kullanılırdı.

5. Bu dönemde soluk tenli hanımlar tanrıçalara benzetilmiştir. Bu nedenle lekesiz, kırışıksız ve pürüzsüz bir cilt arayışında olan birden fazla kadın süt banyosu yapmayı tercih etmiştir.

Zengin hanımlar cilt bakımı rutinlerinde sütten yararlandı. Sütün cilt için aydınlatıcı özelliklere sahip olduğuna inanılıyordu. Eski efsanelere göre, İmparator Nero’nun karısı Poppaea Sabina sütü o kadar çok tüketirdi ki, ne zaman seyahat etse ona bir eşek ordusu eşlik ederdi.

6. Işıltılı renklerin, bayanların gözlerini büyütmek için göz farı olarak kullanıldığı söyleniyor. Yeşil, sarı ve mavi renkler, doğal minerallerden ince toz haline getirildi ve göz kapaklarına uygulandı.

Gözlere bulaşmak için uzak yerlerden kömür grisi bir toz getirildi. Ovalamanın gözlerin doğal rengini iyileştirerek daha büyük ve daha parlak görünmelerini sağlayacağına inanılıyordu.

7. Saç, Antik Roma’da kadınlar için son derece değerliydi. Bu, arzu ettikleri görünüme ulaşmak için başvurdukları birçok yoldan da bellidir. Belirgin bukleler elde etmek için bayanların sıcak küllerde ısıtılan bronz çubuklar kullandıkları bilinmektedir.

Bronz çubuklardan zarif kilitler yaparlarmış. Buklelerin daha parlak olması ve daha uzun süre dayanması için zeytinyağından yapılan serumlar da kullanılıyordu.

8. Romalı hanımlar yanaklarına kırmızı bir manzara sürmeyi çok isterler. Allık olarak kullanmak için haşhaş ve gül yapraklarını doğrarlardı.

Başka eserler elde edemezlerse, zinober özleri ve bazen zehirli olduğu düşünülen kırmızı kurşun kullanıldı.

9. Uzun kirpikler Antik Roma’da da oldukça çekici bir özellik olarak görülüyordu. Daha uzun ve daha yoğun kirpikler elde etmek için mantar yakılırdı.

Çoğu zaman, dumanlı göz görünümünü oluşturmak için kurum adı verilen bir kimyasal da kullanıldı.

10. Antik Roma’da da günümüzde olduğu gibi sağlıklı ve beyaz dişler isteniyordu. Eski Romalılar, hayvan kemiklerinden veya diş küllerinden yapılan kendi diş macunlarını ürettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu